Biltvätt

Bilvård är viktigt för bilens välbefinnande

Det är viktigt att man tar väl hand om sin bil både utvändigt och invändigt. Man bör årligen få en servicegenomgång för att kunna försäkra sig om att bilen är i ett gott skick. Lika viktigt som man då får motorn kontrollerad och genomgången är det att man kontinuerligt tvättar bilen och vaxar den.

De flesta vägar är idag asfalterade vilket kan medföra att din bil utsätts för skadliga partiklar som rivs upp i luften. Dessa kan orsaka beläggningar på lacken som så småningom kan leda till rostangrepp. Därför bör man allt som oftast tvätta bilen för att förhindra att skador uppstår.

Det finns idag gott om bensinmackar där man kan få en automattvätt utförd. Skonsamma utrustningar tar då hand om biltvätten och resultatet blir dessutom fullgott. Vissa biltvättar tar även hand om vaxningen av bilen.

Om man istället vill utföra biltvätten själv finns det idag goda och skonsamma bilrengöringsmedel. Har man plats på tomten kan man enkelt utföra tvätten där men de flesta bensinstationer har lokaler där man kan utföra tvätten för hand. Det är även viktigt att bilens underrede rengörs noggrant. Därför är det bra om man besöker en bensinstation där man kan hissa upp bilen genom en smörjbrygga så att man enkelt kommer åt bilens underrede. En fördel är även om det finns tillgång till en högtryckstvätt då saltrester och andra skadliga beläggningar är viktiga att få bort.

Man skall komma ihåg att man varken skall tvätta eller vaxa sin bil i direkt solljus, då solstrålarna kan göra att vattendropparna skadar lacken. Det bästa vädret för att tvätta och vaxa en bil är därför i mulet väder. Vintertid måste man ha tillgång till en lokal där man kan utföra biltvätten för att inte rengöringsvätskor skall frysa fast i lacken och skada den.

Hos vissa bensinstationer finns dammsugare att tillgå för att man enkelt skall kunna rengöra bilen invändigt. Det skadar inte att man tar ut golvmattorna ur bilen och skakar dem för att på så sätt kunna avlägsna grus och annat som kan finnas på golvet. För att rengöra bilstolarna finns det torrschampo att tillgå där rengöringsprodukter som särskilt är anpassade för bilar säljs.

Särskilda rengöringsmedel finns att köpa för bilrutorna som inte får ha en beläggningshinna kvar efter rengöringen då detta kan försämra sikten för bilföraren.